Zasady dotycz±ce cookies

W serwisie stosujemy pliki cookies. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce. Szczegóły w naszej Polityce prywatności

×
twój sprawdzony dostawca wody źródlanej

woda jodowana

Jod to pierwiastek życia niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje jod za jeden z pierwiastków, którego przyjmowanie w odpowiedniej ilości jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i utrzymania dobrego stanu zdrowia. Około 38% ludności Ziemi zamieszkuje obszary o różnym stopniu niedoboru jodu.

Jod jest niezbędny do prawidłowej biosyntezy hormonów tarczycy : troksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), które aktywizują narządy, biorące udział w przemianie materii. Hormony te zapewniają ponadto prawidłowe przetwarzanie substancji odżywczych, rozprowadzanych poprzez krwiobieg po całym organizmie uczestniczą też w regulacji temperatury ciała i pośrednio wpływają na pracę wielu narządów, w tym serca. Niedobór hormonów tarczycy powoduje, że organizm działa jakby na wolnych obrotach, co może objawiać się między innymi:

* uczuciami ciągłego zmęczenia, wzmożoną sennością, zaburzeniami nastroju.
* trudnościami z koncentracją uwagi i osłabieniem pamięci,
* przybieraniem na wadze pomimo zjadania mniejszej ilości pożywienia,
* uczuciem zimna - marznięciem nawet w ciepłej porze roku,
* obrzękiem powiek ( "zaspany" wygląd), sztywnieniem mięśni i bólami stawów.
* wypadaniem włosów, ich łamliwością, matowością a także nie podatnością na układanie,
* szorstkością skóry i bladością,
* obniżonym tempem pracy serca,
* wolem (organizm usiłując doprowadzić poziom hormonów tarczycy do normy sprawia, że organ ten ulega czasem bardzo znacznemu powiększeniu )


Aby produkować odpowiednią ilość hormonów, tarczyca potrzebuje przede wszystkim jodu.

Czy niedobór jodu może wpływać niekorzystnie na stan zdrowia?

Poważny niedobór jodu może być przyczyną wielu różnych zaburzeń składających się na tzw. IDD (Iodine Deficiency Disorder- Syndrom Niedoboru Jodu):

* w okresie płodowym życia człowieka może prowadzić do poronienia, wzrostu umieralności okołoporodowej, niedorozwoju umysłowego, spastycznego porażenia kończyn, zeza, niedoczynności tarczycy,
* w okresie noworodkowym może prowadzić do: wola, niedoczynności tarczycy,
* u małych dzieci może prowadzić do wystąpienia wola,
* u starszych dzieci może prowadzić do: wola, młodzieńczej niedoczynności tarczycy, upośledzenia rozwoju umysłowego i fizycznego,
* u dorosłych może prowadzić do: wola i związanych z nim powikłań, niedoczynności tarczycy, endemicznego opóźnienia umysłowego, zmniejszenia płodności.


Ile jodu dziennie potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na jod (wg. WHO) jest zależne od wieku:

* niemowlęta: 50 mcg (mikrogramów)
* dzieci młodsze (2-6 lat): 90 mcg
* dzieci starsze i młodzież (7-18 lat): 120 mcg
* dorośli: 150 mcg
* kobiety ciężarne i karmiące: 200 mcg

Naturalne źródło jodu to pokarmy, a przede wszystkim ryby morskie i owoce morza, najlepiej spożywane na surowo lub po bardzo krótkotrwałej obróbce termicznej . Minimalna ilość jodu zapobiegająca powstawaniu wola wynosi l mcg/kg masy ciała / dobę . ale ze względu na to, że nie cały przyjmowany z pożywieniem jod jest wchłaniany , należy spożywać go dwa razy więcej . Ilość jodu w wodzie jodowanej wynosi 150 mcg w litrze.

Jeżeli nie sól? To WODA!

Woda. z której w dużym stopniu składa się ciało człowieka, to najpowszechniej spożywana żywność pod każdą szerokością geograficzną niezależnie od pory roku i klimatu. Jest o­na podstawą wielu potraw i napojów . Dlatego też doskonałą alternatywą dla soli jest woda pitna, ale nie zawierająca wysokiego stężenia jonów wapniowych , gdyż wapń zmniejsza wchłanianie jodu. Również niektóre potrawy , takie jak: kapusta, kalafiory, brukselka, soja, orzeszki ziemne, rzepa, brukiew czy gorczyca obniżaj ą poziom jodu w organizmie.(8) Woda wodociągowa w Polsce, chociaż spełnia oficjalne normy zanieczyszczeń, nie jest powszechnie uważana za smaczną, stąd wiele osób stosuje do celów kulinarnych wodę oligoceńską lub cieszące się coraz większą popularnością wody butelkowane. Wyniki badań przeprowadzonych przez Institute of Plant Nutrition and Soil Science, Federal Agricultural Research Center (FAL-PB) w Braunschweig na zawartość mikroelementów w popularnych w Polsce wodach mineralnych, stołowych i stołowych mineralizowanych dostępnych w sprzedaży wykazują, ze popularne wody zawierają liczne mikroelementy, jednak żadne nic zawierają jodu.

Na rynku w ograniczonym zakresie dostępne są wody zdrojowe (lecznicze) zawierające różne ilości jodu takie jak: Celestynka, Szczawianiczanka, Kujawianka, Wysowianka, Krystynka, Perlą Bałtyku, Buskowianka, Krakowianka, Jan, Żuber czy Wolinianka. Ponieważ oprócz jodu zawierają o­ne różne inne substancje ich smak lub zapach może nie każdemu odpowiadać, ponadto nie są o­ne powszechnie dostępne w sklepach.

Już od dziś naturalna jodowana woda źródlana zawierająca stałą, laboratoryjnie potwierdzoną ilość jodu może być dostępna także w Twoim domu.

Dlaczego właśnie jodowana woda źródlana?

* Woda to najpowszechniej występujący związek chemiczny na ziemi - wszyscy ludzie piją wodę codziennie pod różnymi postaciami, niezależnie od wieku, chorób, płci.
* Woda jodowana to unikalna woda źródlana zawierająca stałą, kontrolowana ilość jodu : 150 mcg w l litrze. Wystąpienie niepożądanych objawów mających związek z przedawkowaniem jodu jest w przypadku wody jodowanej praktycznie niemożliwe, gdyż należałoby wypić kilkadziesiąt litrów w ciągu doby. Ponadto organizm ludzki wyposażony jest w naturalny 'mechanizm obronny' - im więcej wody pijemy, tym więcej ( a wraz z nią rozpuszczalnych w wodzie substancji w tym jodków) wydalamy przez nerki. Prawidłowo odżywiający się człowiek również wydala codziennie niewielką ilość jodu , a tzw. joduria jest jednym z najbardziej czułych parametrów laboratoryjnych, na podstawie których ocenia się, czy dana osoba cierpi na niedobór tego pierwiastka.
* Woda jodowana to naturalna woda źródlana wzbogacona jodem poprzez dodanie chronionego licznymi patentami unikalnego koncentratu. Ponieważ woda jodowana zawiera jod, drobnoustroje namnażają się w niej znacznie wolniej, stąd też jest o­na bardziej stabilna, niż inne wody butelkowane (10)
* Wodę jodowaną można pić bez przegotowania, a także stosować do przyrządzania potraw i napojów
* Woda jodowana w odróżnieniu od leczniczych wód zdrojowych, zawierających jod, ma neutralny smak i zapach .
* Podczas podgrzewania lub gotowania woda jodowana traci znacznie mniej jodu niż sól kuchenna. Dzieje się tak dlatego, ponieważ każda cząsteczka wody jest dipolem, czyli ma 2 bieguny o przeciwnych ładunkach elektrycznych ( biegun "+" i "-"). Jod w wodzie jodowanej jest obecny w postaci zjonizowanej (również ma mikro-ładunek elektryczny). Na zasadzie przyciągania się ładunków przeciwnych powstaje specjalne wiązanie jonu jodu z cząsteczką wody.

 

Aby powiększyć, kliknij na zdjęcie

Pobierz pliki

Ocena_PZH.pdf (133.61 kB)

analiza_chemiczno_fizyczna_wody.pdf (253.97 kB)

Prufbericht-02-06-2010.pdf (905.17 kB)

Zobacz także

 

Masz pytania? Wypełnij poniższy formularz.

Imię i nazwisko:

Nazwa firmy:

Telefon:

Email:
Temat:

Wiadomość: